Afbeelding met tekst, illustratie

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

Historie

Graag vertel ik hier over het ontstaan van PvR-modelbouw.

PvR-modelbouw.  De naam is lekker eenvoudig.  

Mijn naam is Peter van Rijnsbergen, en ik heb modelbouw als hobby.

 

Na dat ik als tiener en chauffeurszoon mijn eerste stappen in de modelbouw had gezet. Veilig ongeveer 10 jaar met italeri bouwpakketten.

Ben ik ongeveer 20 jaar geleden het RC-truck virus tegen het lijf gelopen. En zoals het gaat met virussen op plaatsen waar je het niet verwacht.

Ik was als technisch tekenaar gedetacheerd bij een ZZP-er die in zijn kantoortje aan huis op een plank een wedico zwaartransport combinatie had staan.

Deze man heeft mijn zijn enthousiasme over die combinatie bij mij het vuurtje aan weten te wakkeren.

Alleen er was toen 1 probleem. Een DAF-tik heb ik genetisch vanaf mijn opa en vader mee gekregen. Er toen waren er geen complete pakketten waarmee ik iets kon.

Dus met een 1:50 van een 2600 een plaat aluminium en een figuurzaag begonnen aan mijn eerste RC DAF-truck.

Na deze eerste ging het bloed echt kruipen. En heb ik mijn eerste cabine van giethars gemaakt.

Daar zat echter wel een grote fout in.  Wedico noemde zichzelf 1:16.  Maar een cabine die echt 1:16 is, was te smal.

Latere cabine’s heb ik in 1:15 gemaakt. Deze paste perfect op het laatst genoemde merk.

Echter was het produceren van gietmallen een proces dat veel geld en nog veel meer tijd kost.

 

Daarom ben ik enkele jaren geleden van het gieten van cabine’s overgestapt op het bouwen van cabine’s uit karton. Overgoten met hars.

Ook dit proces kost erg veel tijd. Zoveel dat een aantal van de klanten afhaakte als ik de bestelde cabine nog niet af had.

Dat is natuurlijk voor niemand leuk.

Om een beetje schot in de leveringen te krijgen, heb ik wederom een andere methode gezocht. Dit maal met een 3d-printer.

Met deze printer is het betrekkelijk eenvoudig om bestand met een cabine vanuit 1:15 te verschalen naar de schaal voor Tamiya.

Niet dat Tamiya in die 20 jaar zo heel veel heeft vernieuwd. Maar heeft wedico wel verdrongen als meest gebruikt merk.

Zelf voor mijn eigen modellen blijf ik de 1:15 schaal trouw. Op 1 truckpuller na.  Maar dat was een demo cabine uit de giethars tijd en weggooien is ook zoiets.

 

Ik ben hobbyist voor de hobbyist. De aantallen zullen betrekkelijk klein blijven. Zelfs ga ik er eigenlijk wel vanuit dat niet elk model dat ik uitteken ook daadwerkelijk geprint gaat worden. Ik hoop een mooie aanvulling op de RC-truckwereld te kunnen bieden.

 

Ik ben nu vooral nog bezig het aanbod aan te vullen.  Het uiteindelijke doel is elke versie van een DAF cabine , of voertuigen waar DAF componenten voor gebruikt zijn aan te kunnen bieden. Aangevuld met opleggers, aanhangers, laadbakken en allerlei andere onderdelen om een zo compleet mogelijk model te kunnen bouwen.

 

Veel modelbouw plezier gewenst.

 

 

 

 

 

 

[Home]  [Bestellen]  [Bestelnummeroverzicht]