Materiaal
Het materiaal wat ik nu gebruik om te printen is PETG.
In de test periode heb ik nog PLA gebruikt. Een materiaal dat stugger aanvoelt dan PETG, maar ook brosser is.
Het grootste nadeel is de vloeigrens van het materiaal. Dat is 50 graden. Dat lijkt veel. Maar heb je het model in een kist achter in de auto staan. En die staat toevallig in de zon. Is afhankelijk van het jaargetijde de 50 graden zo gehaald en overschreden.
Ook mocht het voorkomen dat het model op de vensterbank staat. Of bij een evenement in de buitenlucht. Kan zonlicht het model aanstralen waardoor het warmer dan 50 graden wordt.
En bij de vensterbank kan de verwarming bij de oudere installaties ook gemakkelijk boven de 50 graden komen.
Wat er dan gebeurt. Het model trekt krom.
Het is mij al eens overkomen met een zo geheten fietsenvanger, deze lag in een kartonnen bakje op de rand van de vensterbank. Zo krom als een hoepel. Dit onderdeel was voor mij makkelijk vervangbaar. Maar voor mijn klanten zou ik dat erg verveld vinden als dat gebeurt.
Vandaar de overstap naar PETG. Dit materiaal print net zo makkelijk als PLA. Dit materiaal is wat flexibeler, of eigenlijk minder stijf. Waarmee het ook minder bros is.
En heeft een vloeigrens van ca 100 graden C. waarmee kromtrekken in de voorgenoemde situaties tot een minimum beperkt blijft.
Moet er alleen nog opgelet worden met stoom, BBQ’s, vuurkorven, gloeilampen, en andere bronnen van warmte die boven 100 graden C komen.
Verlichting
Voor gloeilampen blijft de waarschuwing staan, en dat klinkt misschien raar. Maar er zullen vast nog modelbouw zaken zijn waar gloeilampjes te koop zijn voor de verlichting van modellen.
Met het gebruik van LED verlichting blijft de temperatuur van het bolletje in ieder geval ruim onder de vloeigrens.
[Home] [Bestellen] [Bestelnummeroverzicht]